Nederlandse startup Manufy lanceert platform voor duurzame productie

Marktplaats moet connecties tussen duurzame producenten en merken versimpelen
Manufy, een volledig Europese marktplaats voor duurzame kledingproductie start vandaag. Het platform laat kledingmerken en producenten elkaar op gemakkelijke wijze vinden en in contact komen. “We willen een soort Airbnb voor productie van duurzame kleding worden,” zegt mede-oprichter Michiel Dicker.
11-08-2020
Michiel Dicker
Nederlandse startup Manufy lanceert platform voor duurzame productie

Europese Alibaba

Online marktplaatsen waar kopers en producenten elkaar kunnen vinden bestaan al langer: kijk bijvoorbeeld naar Alibaba. Maar Manufy wil het anders doen. “Ons platform is alleen open voor Europese producenten,” zegt Dicker. Om toegang te krijgen moeten de producenten aan bepaalde duurzaamheidscertificaten voldoen en door een screening van het Manufy team komen. “Op deze manier hopen we lokale en duurzame productie te stimuleren,” vertelt Dicker.


Corona

“Lokale productie is steeds belangrijker aan het worden,” zegt Dicker, “de huidige pandemie heeft dat in een stroomversnelling gebracht.” De corona crisis raakt Europese producenten hard: fabrieken die sluiten, verzendingen met vertraging en gecancelde beurzen maakt het moeilijk voor producenten om rendabel te blijven. “We hopen met ons platform meer business te creëren voor zowel de producenten als de merken,” aldus Dicker.

Over Manufy

Manufy is in 2020 gelanceerd nadat een groep Nederlandse ondernemers zag dat er een gebrek was aan online vertegenwoordiging van duurzame, Europese fabrikanten. Manufy wil merken en fabrikanten op een efficiënte, transparante en vooral duurzame manier met elkaar verbinden. Op dit moment heeft het platform meer dan 6000 actieve merken en 1200 actieve fabrikanten.